Dit maal een klein tripje naar de Oekraïne. Helaas, wederom, niet in ons ‘geliefde’ Kiev, maar in een stad circa 481 km verwijderd van O’Briens in Kiev.

Vanwege een conflictje speelt Shakhtar Donetsk zijn CL thuiswedstrijden in Charkov. In het Oblasny Sportivny Komplex Metalist, kortweg het Metalist Stadion, van Metalist Charkov.

Vliegtuigje op dinsdag 31 oktober 2017 vanuit Düsseldorf (13:35 uur) naar Kiev. Een kort overstapje vanuit Kiev (19:40 uur) naar Charkov, aankomsttijd zou dan circa 20:25 uur zijn.

Waar het niet dat de 1e vlucht van heute naar Charkov (vanuit Kiev) een lullig aanrijdinkie had met een tankwagen of ladderwagen. Waardoor wel of niet de vleugel beschadigd zou zijn.
Doet er verder niet toe, gelukkig geen gewonden of doden of andersom, maar dit had dus wat gevolgjes voor onze vlucht, later op dag.

Bij aankomst in Kiev was onze vertrektijd van 19:40 uur al gedelayed met 1 uur.

Om een zeer eentonig lang verhaal kort te maken, rond 02:45 uur koos het vliegtuig uit eindelijk het luchtruim om driekwartier later veilig te landen in Charkov.
Ze gaven eerst technische redenen aan als oorzaak, later werd dat organisatorisch, de planner die gene die de planning doet lag nog te pitten of zoiets.

Het vliegtuig was voor ruim 80% gevuld met Feyenoord supporters. Dat had ongeveer 85% kunnen zijn, maar een aantal koos er voor om met de taxi naar Charkov af te reizen.
Ze zijn allen aldaar veilig aangekomen. Alleen de vliegtuigmaatschappij heeft hun retourvluchten geannuleerd. Aangezien ze zich niet afgemeld hadden.
Met wisselend succes hebben ze die kosten kunnen reduceren.

Uit eindelijk waren wij rond half 5 in de ochtend van die 1e november 2017 in ons hotel.
Het ontbijt, rond tien uur, dacht ik, werd op de kamer gebracht.
’s Avonds om een uur of 1 waren we weer terug in het hotel. Voor de laatste keer.

Circa 3 uur later, werd 3,5 uur later, ging de wekker weer.
Taxi zou om 5 uur komen, deed ie ook, en twintig minuten later weer op het vliegveld van Charkov.
De vlucht van 7:05 uur vertrok ook ongeveer op dat tijdstip. En ook de vlucht van 10:30 uur vanuit Kiev vertrok redelijk op tijd, zodat we ergens rond 12:30 uur landde te Düsseldorf.

Ik had om 15:33 uur RR 4 te ForePark (Den Haag) en was 30 minuten later thuis.

Wedstrijd op 1 november 2017 begon 21:45 uur local time. De fouillering van de Oekraïners was zeer uitgebreid en intensief.
Tot 21:45 uur local time werd je 6x gefouilleerd. Op dat moment stonden er nog circa 200 supporters buiten. Ze besloten om die 6 checks terug te brengen naar 4 checks.
Ik had dan 4 checks. Mijn eerste check was 1.5 meter na de tourniquet. De 4e check bij het hek naar de trap. Daar zat circa 15 meter tussen.
Begreep later dat bij de 6 checks er ook een check bij zat om je schoenen uit te doen.

Ik weet dat de Feyenoord supporters (een klein gedeelte daarvan) een bedenkelijke reputatie hebben. Ik snap ook best dat men meer dan 1 check wilt hebben, voor het geval iemand iets niet gevoeld zou hebben.
Dus met 3 kan ik ook nog wel leven. Maar 4 tot 6 checks binnen nog geen 20 meter is wel erg overdreven. De meeste vliegvelden hebben niet eens zoveel checks. Maar goed.

Ik heb zelf de fantastische 0-1 van Jørgensen gemist en ook die snelle 1-1 daarna.
Heb nog wel kunnen zien hoe Amrabat, voor de zoveelste keer dit seizoen, liet zien hoe je k.t kan uitverdedigen. Hij flikte dat nu 4x en dat leverde 3 tegendoelpunten op.
Je neigt er naar om hem een gebiedsverbod in de verdediging te geven.
Beetje lastig, indien hij daar opgesteld staat.

Shakhtar Donetsk maakte er uit eindelijk nog 3-1 van. Feyenoord had misschien wat kansjes op meer dan 1 doelpunt.
Shakhtar had er mogelijk ook meer kunnen maken. Maar dat alles gebeurde niet.

Feyenoord zit/zat in een zeer sterke CL poule met drie clubs, die alle 3 meer kwaliteit hebben.
Feyenoord zat/zit in een poule met de huidige nummer 1 van England, de huidige nummer 1 van de Oekraïne en de huidige nummer 1 van Italië.
Met een beetje heel veel geluk had Feyenoord misschien meer puntjes kunnen halen.
Thuis tegen Shakhtar had ik dat gevoel wel. Man City thuis niet en Napoli, dat was mogelijk schijn…….

Voordat de wedstrijd begon hebben we tussen het ontbijt en de wedstrijd nog wat door de stad gebanjerd en goed gegeten .

Er staan wat kerkjes hier en daar. Paar leuke monumenten. En het was netjes schoon de stad.
Een bloemenzee vanwege een rampzalig/dramatisch auto ongeluk waarbij een aantal doden viel te betreuren.

Charkov zou ongeveer 2 miljoen inwoners hebben. En zo voelde dat niet.
Enne ondanks de toch vele tramrails die er lagen, maar 1 trammetje gezien (Na afloop van de wedstrijd overigens)

By the photo.
By the cirkel zijn we rechtsom de rotonde gegaan en bij de pijl, niet de stippelpuntjes gevolgd, maar dus de pijl (ongeveer).
Je mag van Google Maps niet overal lopen in Charkov.

Na de wedstrijd konden we ook met de bussen terug naar het centrum. We kozen er voor om terug te lopen. Het sneeuwde wel, overigens natte sneeuw.

Op de terugvlucht vanuit Charkov naar mighty Kiev was er een mevrouw die vond dat haar handbagage alleen in de handbagageruimte boven haar mocht.
Dus ze pakte een willekeurige tas, zette dat op de grond, en zette dus haar tassen in het rek. Die willekeurige tas was, toevallig, van iemand uit NL.
Toen het vliegtuig vertrok was die tas weer in het bagagerek waar ie in stond.
De tumult, scheldpartijen e.d.. die die mevrouw, terecht, over haar heen kreeg, daar doen we geen uitgebreid verslag van.
Ze verstond ook Duits, dus ze heeft nu ook wat meer Duitse woordjes geleerd.

Dus buiten de circa 7 uur vertraging op de heenweg, de zeer lange fouillering (4 tot 6 keer) en die Alleen op de wereld Mevrouw, geen issues op deze trip.

Dit was ons 5e bezoek aan de Oekraïne:

Dynamo Kiev v Feyenoord, 2002-2003.
Dynamo Kiev v Feyenoord, 2012-2013.
FC Zorya Luhansk v Feyenoord (played in Kiev), 2014-2015.
FC Zorya Luhansk v Feyenoord (played in Odessa), 2016-2017.
Shakhtar Donetsk v Feyenoord (played in Charkov), 2017-2018.

European away match number 59. Travelled 152.322 km. (By plane 103.223 km)

PhotoAlbum